Chris Tahon: “Ik krijg veel energie van een Levensloop-evenement" | Levensloop

Chris Tahon: “Ik krijg veel energie van een Levensloop-evenement"

Chris Tahon (58 jaar) zet zich al bijna 10 jaar in voor Levensloop, de solidariteitsbeweging van Stichting tegen Kanker die Vechters - mensen die kanker hebben of hebben gehad - in de bloemetjes zet en tegelijk ook geld inzamelt ten voordele van kankeronderzoek. Chris werkt daarnaast als onthaalouder en is ook vrijwilliger in het zorghuis van Oostende, een privéhuis voor kankerpatiënten die thuis niet voldoende hulp krijgen. Ook in haar vrije tijd is Chris een bezige bij: ze heeft 4 kinderen, is actief bij verschillende toneelkringen en studeerde vorig jaar af na 12 jaar piano. Tot voor haar kankerdiagnose liep Chris 2 keer per week 5 km. 

Hoe leerde je Levensloop kennen? 

Toen ik bezig was met mijn chemotherapie in 2013 vroeg de borstverpleegkundige me om het ziekenhuis te vertegenwoordigen op een vergadering van Levensloop in Koksijde. Na de eerste vergadering was ik direct dolenthousiast. Samen met enkele verpleegkundigen startten we met een team AZ ST JAN Campus Oostende voor de editie van 2014. Het team bestond uit verpleegkundigen, artsen en vechters. 

Hoe was je Levensloop parcours nadien? 

Het jaar erna ontstond mijn eigen team: “de bende van d'Ostendesche Chris”. Onze droom was om ooit 5000 euro op te halen. We staken de koppen bij elkaar en organiseerden elke maand een actie om geld in te zamelen: een tombola, een Moederdagontbijt, een wafelenbak, een etentje met optredens van zangers, een bingoavond, een quiz, ... Uiteindelijk lukte het en behaalden we ons doel: we zamelden zelfs meer dan 8000 euro in! 

In 2019 besloot ik om samen met een andere lotgenote de hele Belgische kustlijn af te wandelen. We stapten elk 30 km en wandelden naar elkaar toe tot in Oostende. Deze actie “Move at the Coast” bracht 5200 euro op ten voordele van kinderkankerdag. 

Hoe kwam je op het idee om het afgelopen jaar elke dag te wandelen voor Levensloop Koksijde? 

Tijdens de lockdown waren we op zoek naar een veilig nieuw concept. Zo groeide bij mij het idee om elke dag te stappen in 2022. Ik deelde dit jaartal door het aantal dagen in een jaar en kwam zo op de 5.53 km uit die ik dagelijks moest halen. Mijn kinesist raadde me aan om wat reserve op te bouwen. Gelukkig maar want door Covid-19 en een insectenbeet die ik had opgelopen was ik enkele dagen niet in de mogelijkheid om te wandelen. Ik wandelde uiteindelijk 2257 kilometer en haalde ruim 7500 euro op! Mijn volgende doel is om in 2023 op Levensloop Koksijde 24u te stappen met telkens 5 minuten rust per uur en een totale afstand van 70 km af te leggen. Ik hoop hiervoor 2 euro per gewandelde minuut op te halen. 

Je bent ook Global Hero of Hope, een eretitel die uitgereikt wordt door de American Cancer Society aan ambassadeurs van Levensloop die anderen inspireren met hoop en moed in hun strijd tegen kanker. Hoe heb je deze titel gekregen?  

Door alle acties die ik organiseerde, kwam de vraag van Stichting tegen Kanker of ik akkoord ging met de nominatie voor Global Hero of Hope (GHOH). In november 2019 kreeg ik telefoon uit de Verenigde Staten met de mededeling dat ik vanaf 2020 de titel aan mijn naam kan toevoegen. Door GHOH te zijn is mijn wereld groter geworden. Om de 3 maanden vergaderen we via Zoom met vele GHOH van alle hoeken van de wereld. Tijdens de paasvakantie was ik zelf gastspreker op een Zoom-vergadering die doorging in Californië.

Wat zou je zeggen aan iemand die twijfelt om deel te nemen aan Levensloop?  

Ga er eens naar toe. De sfeer die er heerst, is met geen woorden te beschrijven. De energie, de samenhorigheid, solidariteit, warmte, … Je moet het zelf meemaken om te weten hoe een Levensloop voelt. Ik haal er maanden nadien nog energie uit.

Doe ook mee met Levensloop! Lees hier hoe je kan deelnemen. 

 

Motiveer je vrienden via je sociale media om ook Levensloop te steunen