Getuigenis: Johan Devroe, vrijwilliger | Levensloop

Getuigenis: Johan Devroe, vrijwilliger

“Ik ben altijd een fervent fietser geweest en zo kwam ik al snel op het idee om een spinningmarathon te organiseren: Cyclo4Cancer. De eerste editie bracht een 300-tal sportievelingen op de been en samen zamelden we 4500 euro in ten voordele van Stichting tegen Kanker. Een mooi resultaat en een goede motivator om meer te doen. Onder de vlag van Cyclo4Cancer startten we een wijnverkoop, een quizavond en ontwierpen en verkochten we fietsshirtjes, om de boodschap verder uit te dragen, ook tijdens buitenlandse manifestaties."

Sportief tegen kanker

Via de contacten met Stichting tegen Kanker in kader van Cyclo4Cancer hoorde ik van het concept Levensloop. Men vroeg mij of ik lokaal niet zoiets wilde organiseren; in West-Vlaanderen was er toen immers nog geen Levensloop. Ik dacht ‘Waarom niet?’ Ik fiets graag, maar ik loop ook graag, dus dat paste wel in mijn straatje. Samen met Lieve Maes heb ik me toen achter Levensloop Kortrijk geschaard en ik moet zeggen dat die 24-uursloop ondertussen echt een kindje van me is geworden. Ook de weg ernaartoe heb ik als bijzonder verrijkend ervaren, een belevenis op zich!

Toen het in september uiteindelijk zo ver was… Ja, dat was echt de kroon op ons werk. We hadden een schitterend comité van vrijwilligers, een mooi programma, heel veel deelnemend teams, veel aanwezigen, steun van de Stichting en van de West-Vlaamse Gemeenschap… De warmte, de solidariteit en de dankbaarheid die je voelt, de emoties die je op dat moment ondergaat en nadien herbeleeft. Dat is echt niet te beschrijven. Niet voor niets riep een journalist van Runnersworld Levensloop Kortrijk uit tot de mooiste loop ter wereld! En dan die cheque van meer dan 210 000 euro! Wat een fantastisch resultaat.

Samen sterk

Voor mij als kankerpatiënt zijn er eigenlijk twee elementen die meespelen. Enerzijds is er altijd die schrik dat kanker opnieuw de kop kan opsteken, zeker tijdens die periodieke controles. Maar dankzij de evenementen en initiatieven die men organiseert, weet je dat je er niet alleen voor staat. Daarnaast weet ik dat men dankzij wetenschappelijk kankeronderzoek jaar na jaar verdere stappen zet. Wat er vandaag aan behandelingen is, hield men een paar jaar terug nog niet voor mogelijk. Door het onderzoek te steunen, neemt onze overlevingskans toe. Zo ‘eenvoudig’ is het.

Wat het vrijwilligerswerk voor mij eenvoudiger maakt, is het feit dat ik het zoveel mogelijk integreer in wat ik graag doe. Sporten, fietsen, lopen, onder de mensen zijn. Een Levensloop is ook besmettelijk. Ondertussen is mijn echtgenote mee actief in het comité, doen mijn kinderen mee, alsook collega’s en vrienden. Je zou ervan versteld staan hoe snel je mensen enthousiasmeert. Kanker raakt immers iedereen, over de hele wereld. En dat leidt soms tot memorabele ontmoetingen. Zo leerde ik tijdens de tweede spinningmarathon een van onze Amerikaanse collega’s kennen die in zijn studententijd nog had deelgenomen aan Relay for Life. Mooi hoe zo’n concept internationaliseert en we de strijd met z’n allen aangaan.”


Johan Devroe, vrijwilliger

Help ons zo in onze missie: deel deze pagina met je vrienden en familie!