Kennismaking met Global Hero... Dirk De Grave:
De American Cancer Society reikt elk jaar de eretitel “Global Hero of Hope” wereldwijd uit aan enkele ambassadeurs van Levensloop. De Heroes kunnen Vechters zijn, of zorgdragers die anderen inspireren met hoop, moed en vast-beradenheid in de strijd tegen kanker. Deze Vechters of zorgdragers tonen een veerkrachtige houding en inspireren anderen om een proactieve en positieve houding aan te nemen in de strijd tegen kanker. Dankzij deze eretitel worden ze ambassadeur van Levensloop en verspreiden ze mee de boodschap van hoop die Levensloop wil uitdragen.
Hoe kwam je in aanraking met Levensloop?
Ik ben zelf een Vechter, een overlever sinds 2006. Nu in 2020 is het mijn zesde keer dat ik deel uit maak van het organiserend comité van Levensloop Beveren. Ik ben actief als coördinator voor de vrijwilligers en het promoteam. In ons eerste jaar van Levensloop Beveren werden we begin 2016 wereldwijd bekroond als "Rookie of the Year".
In de volgende editie van 2016 waren we de grootste organisatie in Europa. De genomineerde Global Hero of Caregiver 2019, Dirk Van Raemdonck, was vrijwilliger bij Levensloop Beveren in 2015. Hij hielp me al met veel taken en sinds 2016 werken we nauw samen en zijn we een duo bekend als de 2 Dirken.
Wat kan je met deze titel Global Hero of Hope bereiken? Waarom is dit belangrijk?
Elke dag zijn er 200 mensen in ons kleine land die de diagnose krijgen dat ze kanker hebben. Je mag zeggen dat ik een missie heb om mee te werken samen met Stichting tegen Kanker, want zij hebben veel geld nodig om het kankeronderzoek te financieren en met Levensloop maken wij dat mogelijk in België. Hierdoor kunnen nieuwe therapieën ontwikkeld worden om mensen in staat te stellen kanker te overwinnen en chronisch te worden behandeld. Als je deel uitmaakt van het organiserend comité, geef je veel tijd, maar je krijgt er zoveel voor terug. Tijdens onze Levensloop promotietour hoor je zoveel verhalen van Vechters. Er gewoon voor hen zijn, een luisterend oor zijn, hen een knuffel geven en hen troosten, daarom doe ik het.
Wat heb jij al mogen realiseren als Global Hero of Hope?
Wij werkten een vlamtour uit, een Olympische fakkel die rondgaat langs 10 Levenslopen in Oost -en West Vlaanderen. De fakkel heeft zoveel symbolische Olympische waarden, zoals het licht van “HOOP”. En dit is ons vooral ons doel “HOOP” brengen aan de Vechter. De 2 Dirken brengen als GHOH zoveel mogelijk bezoeken aan verschillende Levenslopen in België.
Ook onze Freedo's, onze jonge vrijwilligers van Levensloop Beveren zijn nieuw.
We maken kinderen al in een vroeg stadium bewust van wat er gebeurt op een Levensloop en het doel ervan!
Enkele malen per jaar geven de 2 Dirken een infosessie aan de onco-revalidatiegroep in AZ Nikolaas te St-Niklaas. We leggen de werking van Stichting tegen kanker uit en brengen Levensloop dichter bij de patiënt/Vechter.
Wat zou je zeggen aan iemand die twijfelt om deel te nemen aan Levensloop?
Als je thuis bent na een operatie veranderd er veel met je, dikwijls moe, vele vragen door wat er met je lichaam gebeurd. Tijdens een Levensloop voel je je niet meer alleen, Levensloop is een speciaal evenement want tussen de Vechters is er een soort van verbinding, begrip, warmte.
Er gebeurt iets met je tijdens het weekend van Levensloop, iets onbeschrijfelijks, je moet het zelf meemaken, ondervinden wat het met je doet, ik noem het een magisch moment!
Wat is uw meest aangrijpend moment geweest tijdens een Levensloop?
Voor mij persoonlijk zijn elk jaar de ceremonies de meest aangrijpende momenten.
Vooral de Kaarsenceremonie heeft veel impact op onze Vechters, bezoekers en deelnemers. En voor mezelf stilstaan in de tijd, terugdenken, stilstaan bij het verlies van lieve vrienden die de strijd verloren hebben en ja, dan mag het met een traan.