Global Heroes of Hope – Getuigenis van Maarten Buyse | Levensloop

Global Heroes of Hope – Getuigenis van Maarten Buyse

 

Maarten is een 23-jarige student, en neemt al jaren actief deel aan Levensloop. Tijdens de eerste editie van de Levensloop in Kortrijk, raakte hij betrokken doordat er een team gevormd werd rond zijn mama die het jaar voordien werd gediagnosticeerd met borstkanker. Hij nam in deze editie deel als fotograaf en daarna zat hij mee in het organisatiecomité.

Dit jaar is Maarten geselecteerd als eerste Belgische Caregiver Global Hero of Hope, een eretitel vanuit de American Cancer Society. Voor de eerste keer, hebben ze ook zorgdragers als ambassadeur naar voren gedragen. Deze zorgdragers zijn mensen die fysieke en emotionele steun en hulp bieden aan een naaste die kanker heeft of heeft gehad, en zij vertegenwoordigen Levensloop België op internationaal niveau.

Lees hieronder het verhaal van Maarten over hoe hij Levensloop beleeft als geëngageerde vrijwilliger:

“Vriendschap en solidariteit hield ons team draaiende”

“De eerste keer deed ik mee aan Levensloop met onze groep “Midnight Runners”. Een groep loopvrienden van langs papa’s kant was de motor, de vriendschap en solidariteit was de brandstof die ons team draaiende hield. Ze zochten nog fotografen voor het evenement en zo ging ik daar aan de slag. Ik voelde de ontzettende warmte vanuit het eerste comité, waardoor ik het gevoel had dat ik meer moest doen dan enkel fotograferen. Donderdag en vrijdag hielp ik ook opbouwen en maandag hielp ik samen met enkelen tot de laatste nadar terug op de kar van de stadsdiensten stond.

Het jaar daarop werd ik door het comité gevraagd om versterking te bieden in hun comité. Ik koos ervoor om de vrijwilligers te coördineren. Samen met de onmisbare steun van collega Isabel, kregen die vrijwilligers allemaal hun plaats. De derde editie besloot ik een beetje gas terug te nemen en draaide ik mee als all-roundmedewerker. Het jaar erop vroeg mama of ik hun subcomité niet wou versterken. Ze hadden wat IT en logistieke ondersteuning nodig. Samen met Jo en Christine waren we met ons 4 een topteam! Het werd alweer een prachtige editie.

Naast de 4 edities van Kortrijk, maakte ik ook deel uit van de eerste twee edities in Brugge. Samen met docent Jean-Marc trokken we een VIVES-team recht in de campussen Brugge en Torhout. In Kortrijk doen ze al enkele jaren mee, maar nu was het aan ons om te tonen dat wij docenten en studenten in het noorden van de provincie er ook wat van kunnen!”

“Eén ding dat blijft terugkeren is de warmte die je voelt van alle aanwezigen”

“Voor mij blijft Levensloop een heel belangrijk deel in mijn leven. Ik heb intussen al 6 edities meegemaakt die ik op totaal verschillende manieren heb ervaren. Er is echter één ding dat altijd blijft terugkeren: de warmte die je er voelt van alle aanwezigen. Deelnemers hebben het echt warm, maar van de vechters en hun sleutelfiguren krijg je het spontaan warm. Je merkt dat je iets betekent voor vechters, in welk opzicht dan ook. Als je loopt of wandelt, weet die vechter dat je het (onrechtstreeks) voor hem of haar doet. Het geld dat je inzamelt met je ronden te lopen of wandelen, je eten en drinken te verkopen, dat gaat naar hen. Naar wetenschappelijk kankeronderzoek.

Levensloop is een echte sensibiliseringscampagne geworden. Bij deelnemers, bezoekers, comité, maar ook bedrijven en sponsors. Het is gek hoeveel je kan krijgen als je ermee kankeronderzoek kan steunen. De 10-tallen workshops die we al enkele jaren aan onze vechters kunnen aanbieden vinden we geweldig. Elke Levensloop legt zijn eigen accent en dat is heel mooi aan Levensloop.”

“Niet twijfelen om mee te doen, het doet enorm deugd om deel te nemen aan Levensloop!”

“Iedereen heeft in zijn familie- of vriendenkring mensen met kanker. In mijn geval zijn het er helaas heel wat en ik ga ze dan ook niet opnoemen. Levensloop betekent dus heel wat voor me, maar zo zijn er enkele sleutelwoorden die hoog in het Levensloopwoordenboek staan: samen - solidariteit – warmte.

Als je twijfelt om mee te doen, laat het voordeel van de twijfel even winnen en je zal merken hoe veel deugd het doet om deel te nemen aan Levensloop op welke manier dan ook.

Als team(lid) zamel je geld in, als vechter word je in de watten gelegd, als vrijwilliger draag je zo veel bij tot Levensloop, als sponsor bezorg je veel mensen een onvergetelijke 24u en als comitélid ontdek je de voldoening en als pers help je de Levensloopboodschap over te dragen!”

Wil je ook meedoen aan Levensloop als vrijwilliger of vechter?

Wil je meer weten over Global Heroes of Hope?

Motiveer je vrienden via je sociale media om ook Levensloop te steunen